ISS lagar mat till äldreomsorgen

pyttipanna

En ny kostupphandling är genomförd och från den första november är det företaget ISS som lagar och levererar mat till stadens äldreboenden och matlådor till omsorgstagare inom hemtjänsten. I och med detta avslutas avtalet med Sodexo.

Drygt 200 000 måltider och matlådor tillagas och levereras årligen till äldreomsorgen och omsorgstagare inom hemtjänsten på Lidingö. Nu är en ny kostupphandling genomförd och företaget ISS tar över efter Sodexo. En kostupphandling följer tydliga riktlinjer och matleverantören har en lång lista med krav som ska uppfyllas för att bli godkänd. Bland annat måste minst 80 procent av huvudkomponenterna vara tillagade från grunden och ha en hög proteinhalt. Det kommer öka andelen kött, fågel och fisk på tallriken.

– Vi ser fram emot ett gott samarbete med den nya leverantören och kommer noga följa upp så att leveranserna blir som utlovat. Vi lägger stor vikt vid att leverantören är lyhörd gentemot våra äldre och serverar mat som de känner igen och tycker om, säger Birgitta Sköld (LP), ordförande för omsorgs- och socialnämnden.

Krav på näringsrik och nylagad mat

Utöver kraven på mat lagad från grunden, har upphandlingsenheten bedömt företagen utifrån att maten ska var näringsrik och nylagad, råvarorna ska innehålla så få tillsatser som möjligt och rätterna ska vara den typ av mat som målgruppen tycker om att äta. Även faktorer som att leverantören har klimatsmarta måltider och arbetar aktivt för att minska matsvinnet och CO2 ekvivalenter per kg/mat, är avgörande.

– ISS möter samtliga ska-krav som referensgruppen har arbetat fram. De kan tillaga och leverera måltiderna på ett kostnadseffektivt, hållbart och miljömässigt sätt, något som varit avgörande för att de skulle vinna upphandlingen, säger Giovanni Valente, upphandlare i Lidingö stad.

Nytt avtal första november

ISS har lång erfarenhet av att laga och leverera mat på Lidingö både till öns förskolor och skolor, och tidigare även till äldreomsorgen. Det nya avtalet startar den första november och sträcker sig över tre år med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.

– Vi är otroligt glada över förtroendet att få leverera välsmakande och näringsriktiga måltider till äldre inom Lidingö stad. Det är en trygghet både för oss och för kommunen att vi har en god kännedom om området från tidigare leveranser. Nu ser vi verkligen fram emot att få fortsätta utveckla måltidsupplevelsen tillsammans med våra matgäster, med stort fokus på hållbarhet när det gäller allt ifrån råvaror till matsvinn. Vi vet att god och vällagad mat, som de äldre tycker om, är en förutsättning för god hälsa, säger Sofia Bracamonte, regionchef Food Services, ISS.

ISS har levererat måltider till äldreomsorgen i Sverige sedan 2007. Företaget har idag ett stort antal kostuppdrag, både till kommunala och privata verksamheter inom äldreomsorgen, och har som mål att bidra till en förenklad vardag där de äldre är nöjda med maten och servicen och får en säker måltidtjänst med smakrik och näringsriktig mat.