Lidingö satsar på Funkisfestivalen

Den 10 februari blev det musik och glamour i stadshusets stora sal när deltävlingen i Funkisfestivalen ägde rum. Det är en ”Mello” för personer med funktionsvariationer. De tävlande framförde sina bidrag inför publik och en jury.

Lidingö satsar på Funkisfestivalen – Lidingö stad (lidingo.se)

Det blev festligt värre när åtta artister ställde sig på scenen framför en utvald och galaklädd publik, funktionärer och en jury i Gustaf Dalénsalen i stadshuset på Lidingö den 10 februari.

Funkisfestivalen vänder sig till personer över 15 år med funktionsnedsättning inom LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det är ett årligt återkommande evenemang sedan 2011. Från början var det fem kommuner runt initiativtagaren Upplands Väsby, men festivalen har vuxit successivt och nu finns deltävlingar över hela landet. Lidingö deltar igen efter några års uppehåll.

– Vi är mycket glada över att kunna anordna den här tävlingen igen. Det ligger i linje med vårt funktionshinders-politiska program som vi nyligen antagit, där vi bland annat betonar att alla på Lidingö ska ha rätt till en meningsfull fritid, säger Birgitta Sköld, (LP) omsorgs- och socialnämndens ordförande.

Utrymme i kulturvärlden

Syftet med hela arrangemanget är att ge deltagarna utrymme i kulturvärlden och kunna mötas för att hålla på med sitt intressemusik.

– Det här är mitt stora intresse, som ibland går överstyr. Mellon gillar jag jättemycket, säger Sofi som ska framföra ”On my radio”.

Jeanette Sjöblom, biträdande enhetschef daglig verksamhet, och en av medarrangörerna:

– Det blir en social sammanhållning, ett sätt att utvecklas och växa som människa och få ökad självkänsla för artisterna.

Vinnaren av deltävlingen går vidare till semifinal på Nalen i Stockholm den 26-27 april och får också möjlighet att träna vidare på Musikskolan på Lidingö. Vinnarna i semifinalen går sedan vidare till den stora finalen på Stockholm Waterfront den 29 augusti.

Erik är en av dem som hoppas gå vidare. Han ska sjunga låten ”Shallow” från filmen ”A star is born”.

– Det känns toppen att få uppträda, säger Erik och vänder upp båda tummarna. Jag repar inför dagen!

Artisterna kommer att sjunga till kända låtar som spelas play back. Två moderatorer, Denisa och Peter, med två personal presenterar artisterna. Juryn består av Birgitta Sköld, ordförande i omsorgs- och socialnämnden (LP), samt fyra personer inom stadens omsorgs- och socialförvaltning. Kvällen kommer också att innehålla ett pausnummer där artisterna dansar gemensamt. Lokala sponsorer har bidragit med fika och dricka, styling av artisterna med mera.

Personer från Lidingö stads dagliga verksamhet arbetade under kvällen ibland annat i garderoben och som entrévärd. Förberedelserna inför festivalen började redan i november.

– Glädjen och sammanhållningen att få i gång ett sånt här arrangemang är ju fantastiskt, i synnerhet i dessa pandemitider. Att få se hur deltagarna stöttar varandra och inte konkurrerar har varit så roligt!, säger Jeanette Sjöblom.

Konstutställning

Som ringar på vattnet efter Funkisfestivalen kommer de skapande verksamheterna inom Lidingö stads dagliga verksamhet att göra porträtt av vinnaren av deltävlingen. Ambitionen är att alla porträtten visas på en utställning på Lidingö stadshuset och sedan skickas ett bidrag till Funkisfestivalens porträttävling.