Autistiske Sebastian har fått komma hem

torsdag 5 april 2018 13:31

SEBASTIAN BOR NU NÄRA FÖRÄLDRAHEMMET. Efter sex månader inlåst på en sluten avdelning har gravt autistiske Sebastian fått en egen bostad nära sina föräldrar på Lidingö, något som föräldrarna kämpat för. Det skriver SVT Nyheter idag.
– Nu kommer belöningen, jag visste att det skulle bli bra, berättar Sebastians pappa Karl.

Lidingösidan skrev om 18-årige Sebastian i början på februari under rubriken ”Inlåst i fyra månader”. Sebastian, som bor på Lidingö, hade då hållits instängd på en sluten avdelning på Danderyds sjukhus, en avdelning för personer med psykoser och schizofreni. Men Sebastian är inte sjuk utan har svår autism och är inlåst 24 timmar per dygn i sitt rum, i korridoren och en toalett.

Då sa Birgitta Sköld (LP), ordföranden i Lidingös omsorgs- och socialnämnd:
– Vi tar vårt ansvar och vi kommer att hitta en lösning. Men den måste vara hållbar och den måste vara bra för vårdtagaren. Vi utgår alltid från vårdtagarens behov.

Den 23 februari skrev Birgitta Sköld på Lidingösidan:
”Vi har en lösning som kommer att träda i kraft vid utskrivning som är långsiktig, hållbar och möter ställda krav.”

Enligt SVT:s Stockholmsnyheter har Lidingö stad erbjudit Sebastian en bostad, bara några kilometer från föräldrahemmet. Där bor han sedan en vecka, och han kan när som helst gå ut i skogen med sina assistenter.

Birgitta Sköld säger idag i en kommentar till Lidingösidan: Vi är självklart glada över att det nu blivit en lösning som alla parter är nöjda med.

Se Lidingösidan >>