Lidingö inför tiggeriförbud

Förslaget att införa ett förbud mot passiv insamling av pengar, tiggeri, röstades igenom vid måndagens kommunfullmäktige. Förslaget gick igenom med röstsiffrorna 26-25.

Beslutet att förbjuda tiggeri gäller på tio platser runt om på Lidingö. Dessa platser är: Rudboda torg, Källängstorget, Lidingö centrum, Torsviks torg, Baggeby torg, Larsbergs centrum, Högsätra (vid Willys och Max), Skärsätra torg, Breviks centrum och vid Ica i Käppala.

– Tiggeriförbud är ett vallöfte från Lidingöpartiet som vi nu genomfört tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna i majoriteten, med stöd av Sverigedemokraterna, eftersom många Lidingöbor ser tiggeriet som ett problem. Lidingöpartiet menar också att tiggeriet sker mer eller mindre yrkesmässigt och medför stor risk för att de som tigger kommer i beroendeställning till organiserad brottslighet och människohandel, säger Lars H Ericsson, ordförande i Lidingöpartiet. Tiggeri kan också vara en väg att tvätta svarta pengar vita, vilket Lidingö stad inte ska bidra till.

I maj fattade kommunstyrelsen beslutet att skicka ut ett förslag om tiggeriförbud på remiss till ett antal näringsidkare och till Polismyndigheten. I augusti var frågan sedan åter uppe för beslut i kommunstyrelsen. I kommunfullmäktige röstade Moderaterna, Lidingöpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för ett förbud. Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot.