Välbesökt kväll om medberoende och våld i nära relation!

På kvällen torsdag den 11 april var det dags för den tredje föreläsningen i stadens föreläsningsserie för allmänheten. Den här gången lyftes två aktuella och viktiga teman; medberoende och våld i nära relation.

Föreläste gjorde tv-profilerna Ann Söderlund och Sanna Lundell samt kriminolog Nina Rung. På plats fanns även representanter från Lidingös politiska majoritet, kvinnojouren Kerstin och stadens samordnare för våld i nära relation.

Gemensamt engagemang. Från vänster i bild Anna-Britta Bergman (M), Birgitta Sköld (LP), Marina Florin, Ann Söderlund och Sanna Lundell. Längst fram Johanna Westein från kvinnojouren Kerstin Lidingö. Foto: Caroline Tönnies

Efter ett öppningstal av kommunfullmäktiges ordförande Anna-Britta Bergman (M), tog stadens samordnare för arbetet mot våld i nära relation, Marina Florin, vid. Lidingöborna fick veta hur staden jobbar med frågan och vilket stöd som finns att få. Johanna Westein, tidigare ordförande i kvinnojouren Kerstin och numera volontär, berättade hur jourens verksamhet kompletterar och förstärker stadens arbete.

Ann Söderlund och Sanna Lundell om medberoende

Därefter intogs scenen av kvällens huvudföreläsare, Ann Söderlund och Sanna Lundell. Temat för kvällen var medberoende. De delade på ett allvarligt, roligt och ödmjukt sätt med sig av sina egna erfarenheter av att vara anhörig och medberoende. Till skillnad från somatiska och fysiska sjukdomar är beroendesjukdomar och även psykiska sjukdomar tyvärr belagda med mycket skuld och skam. Sanna Lundell berättade om hur vi gör skillnad på olika sjukdomar och att sjukdomar som handlar om hjärnan är sådant som vi ofta inte vill prata om;

 – Jag brukar kalla beroendesjukdomar för fulsjukdomar. Jag är uppvuxen i en familj där båda mina föräldrar hade en sjukdom, min pappa var alkoholist och min mamma bipolär, båda dessa sjukdomar är fulsjukdomar. Sjukdomar som handlar om hjärnan vill vi inte prata om.

Men just att prata och att våga bryta tabun är ett viktigt steg mot förändring. Kunskap i alla dess former är a och o, därav drivkraften att dela med sig och föreläsa i ämnet.

Gemensamt arbete mot våld i nära relation

Under kvällen fick vi även lyssna till Nina Rung från Huskurage som pratade om våld i nära relation, maskulinitet och machokultur – och hur det kan skapa våld.

Kvällen avslutades av Birgitta Sköld (LP) ordförande omsorgs- och socialnämnden som tillsammans med den politiska majoriteten var en av möjliggörarna bakom kvällen. Hon tackade alla deltagare för en mycket engagerande kväll och passade också på att betona hur viktigt att det är att fler aktörer i samhället samverkar i de här frågorna.

 – Jag är väldigt glad att Ann och Sanna kom hit och pratade om medberoende, att bryta medberoende och ge rätt stöd till anhöriga är oerhört viktigt. Kvällens andra tema, våld i nära relation, är högaktuellt och något som vi inom den politiska majoriteten prioriterat sedan 2016, då en omfattande kartläggning av våld i nära relation gjordes på Lidingö. Sedan dess har en hel del åtgärder vidtagits för att driva arbetet framåt. Väldigt mycket bra har nu gjorts, men mer ska göras. Det här är verkligen ett område som kräver samverkan på flera fronter, avslutade Birgitta Sköld.