S borde säga ja till Spårväg citys utbyggnad

Vi kan inte annat än hålla med moderaterna om att socialdemokraterna tycks köra ett dubbelspel i fråga om Lidingöbanans sammankoppling med Spårväg city. Det vore intressant att få veta hur de socialdemokrater som sitter i både Lidingö kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige tänker hantera frågan. Rösta ja i den ena församlingen och nej i den andra? Men hur trovärdigt är det?

Det är verkligen beklagligt att socialdemokraterna i landstinget har gjort frågan om spårväg i innerstaden till en politisk vattendelare. Alla med insikt vet att olika trafikslag har sin ”nisch” i trafikarbetet.

Vanlig buss passar bäst vid måttliga resandeflöden, nästa steg är boggiebuss eller ledbuss. Efter det följer stadsspårvagn och för ytterligare fler resande snabbspårväg. Först vid oerhört stort resande är T-bana den lämpligaste lösningen, Lidingö har inte sådant resande. Socialdemokraterna skapar med sin antispårvagnskampanj för Stockholms innerstad ett stort och ovettigt gap i transportkapaciteten. Vi kan inte förstå varför? Eller är det så illa att spårvägen från Stockholms city till Norra Djurgårdsstaden och Lidingö kommer att betjäna väljargrupper som inte röstar på socialdemokraterna, och därför är linjen ointressant för (S)? Vi börjar tyvärr tro det.

Tidigare socialdemokratiska kommunalrådet i Nynäshamn Ilija Batljan, som myntade det fåniga uttrycket ”NK-expressen” om Spårväg city, drev samtidigt framgångsrikt frågan om att järnvägen mellan Västerhaninge och Nynäshamn skulle få nya dubbelspår och tätare trafik. Han lyckades också driva igenom sina planer, plus en ny motorväg till Nynäshamn. Och detta utan att trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) stoppade projektet för att många Nynäsbor röstar på (S). Samma mognad borde socialdemokraterna i landstinget kunna visa när det gäller Spårväg citys utbyggnad.

Värt att notera är också att Spårväg city redan förra sommaren hade 24 000 dagliga påstigande medan Nynäsbanan söder om Västerhaninge knappt nådde en tredjedel av det.

För Lidingöpartiet: Göran Grahn, Inger Damberg, Lillebil Stuart, Birgitta Sköld, Evelyn Lewandrowski, Thomas Wingstedt och Bo Knutsson