Amnesti – ett ohållbart beslut från Centerns och regeringens sida!

Lidingöpartiet är mycket förvånat över Centerpartiets beslut att följa regeringens förslag om att ge runt 9 000 unga ensamkommande amnesti. Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven gick nyligen ut och sade i en tydlig slogan ”ett nej är ett nej”, men vi blev tyvärr inte förvånade när Löfven plötsligt övergav sin egen slogan, sannolikt för att “rädda” sin rödgröna regering med Miljöpartiet. Att Centerpartiet däremot går tvärt emot övriga Alliansen, samt lagrådets och polisens rekommendationer förvånar oss dock mycket.

Det är ett ohållbart förslag som urholkar vårt rättssystem och asyllagstiftningen. Redan nu diskuteras dessutom en utökning av amnestin i och med att det blir orättvist mot de som fått avslag efter 14 månader, eller de som sökte asyl efter 24 november 2015. Ett av skälen till amnestin är dessutom att de ensamkommande har rotat sig i Sverige. Frågan som följer då är om de inte kommer att vara ännu mer rotade efter prövningstiden och eventuellt kommer att få avslag när det inte klarar kraven för fortsatt uppehållstillstånd.

Som alltid är det också en kostnad kopplad till denna typ av nyckfull politik. Redan i år ökar kostnaderna med 400 miljoner och nästa år med 1,6 miljarder.

Det är uppenbart att Sverige behöver en ny regering. Centerpartiet är dock tyvärr ingen partner att lita på!

Birgitta Sköld, Kommunalråd, LP
Lars H Ericsson, Ordförande, LP
Pia Wieck, Partisekreterare, LP