LP: Äntligen ändrar Moderaterna kurs i byggfrågan

torsdag 21 september 2017 12:09

Lidingöpartiet hälsar med glädje den moderata partiföreningens radikala kursändring när det gäller byggandet på ön, som aviserats under senare tid. Vi är inte nöjda med den föreslagna utformningen av Lidingö Centrum utan anser, som både den moderata partiföreningen och Centern, att förslaget måste bantas och bli mer lidingömässigt. Det skriver Lidingöpartiets ordförande Lars H Ericsson och partiets kommunalråd Birgitta Sköld i denna artikel.

Lidingöpartiet hälsar med glädje den radikala kursändring när det gäller byggandet på ön som aviserats av den moderata partiföreningen under senare tid och som redovisats här på Lidingösidan. Äntligen börjar Lidingömoderaterna ta till sig av den politik som Lidingöpartiet med framgång drivit både i opposition och majoritet under drygt 40 år. Hade Lidingöpartiet inte funnits hade med stor sannolikhet någon av de fem gigantiska framtidsbilderna för Centrum/Torsvik, som presenterades av den dåvarande moderata ledningen, riskerat att bli verklighet.

Att det finns en splittring i byggfrågan inom dagens politiska majoritet på ön har nog inte gått att ta miste på. Annars hade vi i majoriteten inte behövt gå ut med det särskilda yttrandet och förtydligandet om Centrumförslaget som vi gjort. Lidingöpartiet är inte nöjda med den föreslagna utformningen av Lidingö Centrum. Vi anser som både den moderata partiföreningen och Centern att förslaget måste bantas och bli mer lidingömässigt.

Lidingöpartiet är sedan mer än 40 år tillbaka det pålitliga originalet när det gäller måttligt byggande på Lidingö. Det är inte M och inte KD och definitivt inte Liberalerna. Det senare partiet sällar sig snarast till de rödgröna partiernas bygghysteri.

Problemet alla rikspartier har, även Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern, är att deras nationella och regionala ledare ivrigt driver på för ökat byggande även här på Lidingö. Då gäller det att hålla emot med alla till buds stående maktmedel – så länge dessa finns kvar!

Vi minns med förfäran hur den förra Alliansregerings bostadspolitiska företrädare till och med hotade med att upphäva det kommunala planmonopolet för att driva fram ökat byggande. En sådan tvångslagstiftning vill Lidingöpartiet absolut inte se, och vi hoppas naturligtvis att en framtida Alliansregering för gott kastar sådana idiotiska förslag i papperskorgen och aldrig plockar upp dem därifrån. Lidingö är redan den femte mest tätbefolkade kommunen i landet, och den fjärde mest tätbefolkade kommunen bland Stockholms läns 26 kommuner. Ska det byggas nytt i stor skala måste andra kommuner i länet ta ansvar för det.

Lidingöpartiet kommer även i nästa års val att vara det absolut säkraste alternativet att rösta på om man vill behålla Lidingös grönska och småskalighet och vi genomför naturligtvis väldigt gärna den politiken i samverkan med ett i bygghänseende reformerat Lidingömoderaterna.

Vi håller även med den moderata partiföreningen om att kommunens ekonomi måste synas ytterligare i sömmarna. Lidingöpartiet var pådrivande när det gäller de redan genomförda effektiviseringarna av stadens organisation. Det är nu dags att ta nästa steg i syfte att ytterligare reducera skatteuttaget från lidingöborna. Även de missförhållanden i kommunens förvaltning som bland annat tvingat fram ett antal ”återställare” när det gäller vägombyggnader och borttagna övergångsställen måste också rättas till genom tydligare politisk styrning av aktuella förvaltningar.

Lars H Ericsson
Ordförande i Lidingöpartiet

Birgitta Sköld
Kommunalråd, Lidingöpartiet

Följ debatten på Lidingösidan >>