Majoriteten backar från byggplan efter byggplan, det tackar vi för!

Efter moderaternas lappkast i Centrum/Torsvikfrågan fredag 27/9-2013 blir jag minst sagt förvånad när M:s Fredrik Kronberg går ut och kritiserar Lidingöpartiet för att lura Lidingöborna. Är det några som ”luras” så är det Moderaterna. Så sent som torsdag 26/9 satt både jag och Fredrik Kronberg i stadshuset och tog del av de folkomröstningsförslag som M tagit fram. I det mer omfattande förslaget ingick både en biltunnel och bebyggelse nedanför Torsviksberget. Bara någon vecka tidigare var byggplanerna än mer omfattande, med ett flertal nya höghus på orörd mark på Torsviks- resp. Flaggberget.

Skrämda inför ett opinionsmöte i Angarskyrkan den 16/9 gjorde M sitt första lappkast och deklarerade att ingen ny bebyggelse skulle tillåtas på Torsviksberget. Mindre än ett dygn efter informationsmötet den 26/9 kom nästa lappkast, nu deklarerade M att man även slopat planerna på biltunnel och bebyggelse nedanför Torsviksberget, förslag som man så sent som dagen innan hade stått bakom.

Jag vill tydligt framhålla att Lidingöpartiet hyllar reträtterna från M:s sida, men de har skett under galgen, därom råder ingen tvekan! Varför det? Jo, därför att en massiv folkopinion i samrådet om Centrum/Torsvik har sagt tvärt nej till majoritetens bygghysteri. Steg för steg backar man därför ur sina tidigare byggplaner. Lidingöpartiet är de första att tacka M, FP och KD för det. Men kom inte och säg att vi är otydliga när det är majoriteten som hoppar från tuva till tuva. I sin insändare klagar Kronberg på att Lidingöpartiet inte röstade nej till samrådet om Centrum/Torsvik.

Varför skulle Lidingöpartiet säga nej till att Lidingöborna fick yttra sig? Nu har Lidingöborna sagt sitt och majoriteten backar steg för steg. Det var det vi ville. Lidingöpartiet tackar alla som hjälpt till att stoppa M, FP & KD:s byggplaner. Låt oss nu också rädda centrum från orimlig ”utveckling”. Om något borde bekymra Kronberg så borde det vara de 23 miljoner som majoriteten slösat på lyxpropaganda, inte vad Lidingöpartiet gör!

Lars H Ericsson

Ordförande Lidingöpartiet